Ce nu știai despre moarte, dar ai vrut întotdeauna să afli. Adevărul fascinant despre cel mai inevitabil mister al omenirii

de: Ozana Mazilu
11 10. 2023

„Moartea nu este cea mai mare pierdere din viață. Cea mai mare pierdere este ceea ce moare în interiorul nostru în timp ce trăim” – Norman Cousins, jurnalist american, despre moarte.

Un lucru cert este că într-o zi, vom muri cu toții. Deși poate părea foarte morbid, acest adevăr fundamental i-a fascinat și îngrozit pe oameni de când a existat omenirea.

În medie, 153.000 de oameni mor în fiecare zi – ce lucruri ciudate știm despre moarte

Alchimiștii chinezi antici au experimentat cu diferite substanțe chimice pentru a încerca să descopere secretul vieții eterne. Experimentele lor au evoluat de-a lungul timpului în ceea ce se numește acum „medicina tradițională chineză”. Mulți oameni care practică medicina chineză susțin că aceste practici te ajută să trăiești mai mult.

Pe măsură ce cadavrele se descompun, ele eliberează gaze. Din acest motiv, sicriele și mausoleele trebuie să fie ventilate, astfel încât gazul să poată ieși la suprafață.

Știai că o legendă spune că, atunci când William Shakespeare a murit, și-a pus pe mormânt un „blestem”, cum că va blestema pe oricine ar încerca să-și miște trupul? Nimeni nu l-a mutat vreodată, de frică.

Vezi și Misterul morții a fost elucidat? Ce spun cercetătorii că este, de fapt, momentul în care ni se termină viața

Tâlharii de morminte au fost o problemă abundentă timp de sute de ani. Una dintre soluțiile la problemă, în anii 1800, au fost torpilele sicriului. Practic, era o mină terestră care a fost instalată să pornească de îndată ce cineva încerca să sape un mormânt… și chiar a funcționat. Într-un caz, o torpilă a explodat, rănind un tâlhar și ucigând un altul.

Piramidele egiptene antice au fost construite într-un mod care a împiedicat tâlharii de morminte să intre pentru a fura comorile care au fost îngropate împreună cu faraonii. Una dintre modalitățile prin care au protejat aceste comori a fost prin „grile”, sau uși glisante care sigilau mormântul, odată ce construcția a fost finalizată.

În unele culturi, este o onoare să-i mănânci pe cei dragi, după ce mor

În unele culturi, se practică ritualuri canibalistice. Ei cred că a-i mânca pe cei dragi decedați este o onoare. Se numește „endocanibalism”.

Endocannibalism: Ritualul mortuar al consumării morților

Un „medic patolog” este un medic care determină cauza morții prin autopsii. Nu e același cu cel care pregătește cadavrul pentru înmormântare. Cu toate acestea, în Regatul Unit, cel care pregătește cadavrul pentru înmormântare trebuie să fie educat despre cum să facă ambele sarcini.

Vezi și Ce se întâmplă cu mintea unui om după ce corpul moare. Dezvăluiri șocante de la specialiști

În China antică, când împăratul Qin Shi Huang Di a murit, el a ordonat crearea unei armate de soldați pentru a-i proteja locul mormântului. Legenda spune că mormântul său conține râuri de mercur lichid, iar nivelurile de mercur din zonele înconjurătoare sunt anormal de ridicate. Până în prezent, mormântul este încă în mare parte neexcavat.

De asemenea, vechiul rege coreean Munmu dorea ca cenușa lui să fie îngropată într-un mormânt subacvatic, astfel încât să se poată reîncarna într-un dragon de mare și să protejeze Coreea pentru totdeauna. O dorință mai puțin obișnuită despre moarte.

Disecția rituală, sau „înmormântarea cerului”, este ritualul tibetan de așezare a unui cadavru pe vârful unui munte și de a permite animalelor sălbatice și păsărilor de pradă să consume corpul. Deoarece budiștii tibetani respectă toată viața de pe Pământ și cred în reîncarnare, ei o văd ca pe o modalitate de a hrăni celelalte creaturi vii de pe planetă. Deși este opțional, 80% dintre budiștii tibetani aleg să aibă o astfel de înmormântare.

Vezi și Ce se întâmplă după moarte, de fapt. Două femei care au murit pentru scurt timp, experienţe uluitoare

Vezi și Ce se întâmplă cu 72 de ore înainte să mori: bizarele întâmplări, concluziile cercetătorilor

Sindromul Cotard este o afecțiune în care oamenii cred că sunt morți. Acești oameni ar putea crede, de asemenea, că și-au pierdut sufletul sau organele lor au dispărut în mod misterios. Ciudat lucru despre moarte, nu?

În anii 1700, studiul anatomiei umane a fost în evoluție și, ca urmare, a avut loc o creștere mare a numărului de cadavre furate. În Pennsylvania, pistoalele de cimitir au fost inventate pentru a contracara hoții de morminte. Aceste pistoale cu blocare cu cremene au fost încărcate și fire de declanșare au fost înșirate în jurul locurilor de înmormântare, pentru a declanșa pistolul dacă un tâlhar s-ar fi apropiat de mormânt.

Google a cumpărat o companie numită „Calico” care studiază biologia îmbătrânirii. Unii oameni au glumit că Google încearcă să „vindece moartea”.